خبر

گردشگر همیشه به جایی می‎رود که بتواند بهتر نفس بکشد

“تیمور بایندر” مدیر اتحادیه هتلداران ترکیه درمصاحبه با روزنامه حریت، ضمن تاکید براین که استانبول به فضای سبز بیشتر نیاز دارد تا ساخت یک مرکز تجاری، یادآور شد که گردشگران همیشه جذب مکان‎هایی می‎شوند که بتوانند اندکی بهتر نفس بکشند. با این حال ترکیه در صورت اتخاذ یک استراتژی خوب مدیریتی می‎تواند حتی حوادث تلخ گزی تپه را هم ازیک عامل زیان‎ده، به یک فرصت مفید برای گردشگری کشور مبدل کند.

مدیر اتحادیه هتلداران ترکیه TUROB باتاکید بر ضرورت حفظ پارک گزی تپه و طبیعت آن و با انتقاد از حامیان ساخت مرکز تجاری و انباشت بتون، خواستار تبدیل این حوادث تلخ به یک فرصت گردشگری شد. تیمور بایندر درحال حاضر مدیر هیات مدیره دفتر هتل‎ها ی توریستی و اتحادیه سرمایه گذاران ترکیه (TUROB) است. او از سال ۲۰۱۰ تا کنون برای ۴ سال پیاپی این سمت را دراختیار خود داشته و دانش‌آموخته مدرسه عالی “گالاتاسرای” است که از اواخر دهه ۱۹۶۰ و پیش از آن که مدرک خودرا درسال ۱۹۷۰ در رشته روزنامه نگاری بگیرد، در فرانسه دررشته گردشگری تحصیل کرده است. او همچنین یکی از اعضای اتحادیه آژانس‎های تورگردانی ترکیه و متخصص در زمینه سازماندهی رهبران گردشگری در زمینه ارتقای گردشگری جهانی است. بایندر همچنین استاد دانشگاه های استانبول و مرمره است و عضو انجمن گالاتاسرای و نیز باشگاه دریانوردی “کالمیش” است.

تصویر امسال صنعت گردشگری پس از حادثه گزی را چه طور ارزیابی می‌کنید؟
– درحال حاضرباتوجه به ثبت رشد ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش در تعداد گردشگر جذب شده به کشور، تصویر خوبی از ترکیه و استانبول وجود دارد. میزان افزایش رزو جا درهتل‌ها هم درسال جاری که نسبت به سال گذشته روند مثبتی داشته، این امر را تایید می‎کند. بنابراین تصور می‎کنم که سال خوبی خواهد بود که رکورد خوبی هم خواهد داشت.

به نظر شما چه چیزی در این روند رو به رشد سهیم بوده است؟
– سال‎های سال ما از تلاش برای توسعه گردشگری ترکیه و استانبول غفلت کردیم درسال‎های اخیر تمرکز خاصی بر توسعه زیرساخت‎های گردشگری در سطح منطقه‎ای داشتیم . به عنوان یک عضو اتحادیه هتلداران ما هر سال در بیش از ۳۰ نمایشگاه هتلداری حضور داریم که عامل موثری است. میزان خرسندی بالای مشتریان ما از خدمات نیز نقش مهمی در این زمینه داشته است.

آیا شما فکر میکنید جایگاه و تاثیر گذاری( گردشگری) ترکیه در عرصه های بین‎المللی رو به افزایش است؟
ـ قطعا همین طور است. هراندازه که یک کشور قوی‎تر باشد مردم آن کشور نیز شادمان‎تر هستند و این دو عامل خود سبب افزایش جاذبه‎های گردشگری آن کشور می‎شود.

در جریان بروز اعتراضات گزی تپه، آیا آثارو نتایج آن بر صنعت گردشگری بلافاصله احساس شد؟
ـ هنگامی که این اعتراضات آغاز شد، ابتدا رخدادی جذاب و جالب به نظر می‎رسید چون این گونه رخدادها در کشورهای دیگر نیز رخ می‎دهد این که دانشجویان یا دیگر گروه‎های معترض در خیابان‎ها اعتراض کنند. این در اسپانیا ، ایتالیا و فرانسه به راحتی و بارها و بارها در طول سال رخ می‎دهد وهرگز سبب ترس و نگرانی کسی هم نمی‎شود . روشن است که برخی افراطی‎ها هم در میان این گروه جوانان بی‎گناه رخنه کردند و سبب دامن زدن به زدو خوردها شدند.
در آغازاین اعتراضات، مسئله حادی به نظر نمی رسید . تنها تعدادی چادر درپارک بود اما پس ازمدتی برخی شعارها از سوی سازمان‎های غیر قانونی در میدان تقسیم و مرکز فرهنگی آتاتورک افراشته شد و این راه را برای برخوردهای خشن باز کرد و متاسفانه مردم بی‌گناه زیادی هم دراین میان آسیب دیدند.
اگر این رخدادهای خشن رخ نمی‎داد و این فضا به زدو خورد منتهی نمی‎شد، نمی‎توانست اثرمنفی مهمی بر صنعت گردشگری ترکیه داشته باشد اما هنگامی که خیابان‎های پیرامون میدان تقسیم از گازاشک اور و ماشین‎های آب پاش پر شد، این وضعیت نه فقط گردشگران خارجی که حتی مسافران ترک را هم ترساند. آنان ابتدا محل اطراف میدان تقسیم را ترک کردند و به هتل‎های نزدیک میدان رفتند.
بنابراین مشتریان از ترکیه نگریختند اما تصادف‎ها رو به رشد رفت و تکرار شد. من واقعا فکر می‎کنم که رسانه‎های ترکیه با پوشش ندادن این حوادث، دچار اشتباه شدند زیرا وقتی رسانه‎های داخلی گزارش ندهند، رسانه‎های خارجی دست به کار می‎شوند وآن‎ها دیگر نه مردم بی گناه درچادرها که گروهی افراد خشن و بمب گزار را در خیابان‎ها نمایش دادند. لابد شماهم به یاد دارید تصویر دختری در لباس سیاه که با شلیک آب خیس شده بود؟ این تصویری بسیار جالب و بامزه بود و درواقع مقاومت واقعی همان بود اما به تدریج این مقاومت مثبت، مبدل به یک جنگ خشونت بار شد.

بنابراین شما افراط گرایان رامسئول به خشونت کشیده شدن اوضاع می‎دانید؟
ـ بله نظر من همین است زیرا پلیس قادر به شناسایی افراد اصلی از حواشی است. پلیس هیچ گاه کسی همانند مرا دستگیر نمی‎کند.

بنابراین شما تصدیق می‎کنید که پلیس به گونه نامناسبی از نیروی خود استفاده کرده است؟
ـ بله نظر من این است پلیس می‎توانست میان افراد حاشیه‎ای و آرام، با افراد خشن تفاوت بگذارد و ازمیان معترضان فقط آنان را نشانه بگیرد.

تاثیر مستقیم این حوادث را چه گونه بررسی می‎کنید؟
ـ درست یک هفته پس ازاین خوادث ودرشرایطی که هنوزاوضاع کاملا روشن نبود، مادست به بررسی زدیم . میزان اشغال هتل‎های واقع در منطقه تقسیم حدود ۸۰ درصد و در منطقه بایزید حدود ۵۰درصد و در آناتولی ۳۰ درصد بود. مجموع این ارقام را که در نظر بگیرید، روشن می‎شود که نیمی از مهمانان ما از منطقه گریختتد ولی آنچه که مهم‎تر است، وضعیت رزو های بعدی بود که پیاپی لغو می‎شد.
اگر رسانه‎های ترکیه پوشش خبری درستی از رخدادها ارائه می‎دادند، فرصتی برای این قبیل تبلیغات منفی نمی‎دادیم . برخی دوستان می‎گویند به گردشگرها چیزی نگویید. من با این طرز فکر مخالفم . این روش نوعی دروغ گویی است. مردم می‎بینند چه رخ داده است. بله برخی درگیری‎ها رخ داده و برخی رفتارهای خشن نیز از افراد سر زده است این وضعیت البته قدری ترسناک است اما این قبیل حوادث درکل درهمه کشورهای دموکراتیک درسراسرجهان رخ می‎دهد. ما می‎توانستیم این موقعیت را با پوشش خبری مناسب از یک وضعیت زیان آور به یک وضعیت سودآور مبدل کنیم .اما چه کس می‎تواند این کار را بکند. این کار من نیست. ترکیه باید با کمپانی‎‎های تخصصی فعال در حوزه روابط عمومی کار کند تا این وضعیت را به یک مزیت اقتصادی یا فرصت مفید مبدل کند.

اما چه گونه می‎توان این وضعیت را به یک فرصت مفید مبدل کرد؟
ـ با طرح این نکته که ترکیه از حقوق و مقررات دموکراتیک خود استفاده کرده و دراین کشور نسلی از گروه‎های جوان و پرجنب و جوش و … وجود دارد و موضوعاتی ازاین دست که کار شرکت های ویژه فعال دراین حوزه است که با ایده کار کنند.به نظر میرسد که دولت بیش از هرچیز بر مسائل امنیتی تمرکز کرده و بخش گردشگری و حساسیت‎های این صنعت را ازیاد برده است. من تصور میکنم وزیر گردشگری کارنامه خوبی درزمینه مدیریت بحران ازخود ارائه نداده‎است. البته بیایید ازکلمه خوب ” استفاده نکنیم زیرا این کلمه خوب هیچ نوعی از مدیریت را مشخض نمی‎کند. اما می‎توان گفت پس از این که ما فراخوان دادیم و حوادث رو به آرامش رفت، معاون وزیر گردشگری به آلمان و روسیه سفر کرددرحالی که باوجود این رخدادها گردشگران این دو کشور همچنان با تورهای مختلف به ترکیه می‎آمدند و این نشانگر آن بود که این دو کشور یا دو بازار به هیچ وجه تحت تاثیر عوارض منفی حوادث قرار نگرفته‎ بودند.
درحال حاضر تقریبا حدود ۳۰ میلیون گردشگر خارجی به ترکیه و ۱۰ میلیون نفر تنها به استانبول سفر کرده‎اند. اما بیشتر این گردشگران با استفاده از امکانات اینترنتی به ترکیه سفر کرده‎اند ویا از افرادی هستند که قبلا سفری به ترکیه داشته‎اند. به عبارت دیگر این سفرها براساس تلاش و شناخت فردی خود گردشگران صورت گرفته است. علاوه براین مراسم بزرگی همانند همایش‎ها و کنفرانس‎ها هم نقش بسیار بزرگی در بخش گردشگری استانبول دارند. این همایش‎ها توسط کمپانی‎های بسیار بزرگی سازماندهی می‎شوند وما نیاز داریم با آنان در تماس نزدیک باشیم. ما نیازمند یک رویکرد جهانی در این زمینه هستیم.

وضعیت کلی در بخش هتلداری چه گونه است؟ آیا آنان خشمگین هستند یا معترضان را عده‎ای افراطی می‎دانند؟
ـ خیر آن‎ها خشمگین نیستند اما بدیهی است که بسیاری از آنان آرزو داشتند ای کاش این حوادث رخ نمی‎داد زیرا در این صورت ما فصل گردشگری بسیار بهتری را داشتیم. اما به هرحال هرچیزی دلیلی دارد. امروزه شما نمی‎توانید حتی درمورد کوتاه کردن موی فرزندتان هم با زور و با روش دستور دادن رفتار کنید.

شما گفتید که نوعی مقاومت در این حوادث مشاهده کردید، این نظر شما با نوعی ارزیابی مثبت نسبت به حوادث است یا منفی؟
ـ اگر این معترضان خطرناک و خشن نبودند، بنابراین رفتار و اعتراضشان قانونی بوده این حقی است که قانون اساسی به آن‎ها داده است.

چه درس‎هایی می‎توان از این حوادث گرفت؟شما پیشتر گفتید اعتراضات در دیگر بخش‎های جهان هم رخ می‎دهد اما صنعت گردشگری آن کشورها چندان آسیبی ازاین اعتراض‎ها نمی‌بیند؟
ـ بله در برخی کشورها دولت‎ها به سادگی می‎آیند و به معترضان می‎گویند: حق با شماست و این گونه برخوردها تمام می‎شود . دراین کشورها نوعی گفتگو میان مردم و دولت وجود دارد. در مورد ما هیچ احتمال و زمینه‎ای برای گفتگو نیست این بزرگ‎ترین مشکل ماست.

یعنی با این روش تمام این برخوردها تمام می‎شود؟
نه به طور کلی تمام نمی‎شود . به هرحال برخی مردم دراین کشور تصور می‎کنند نوعی مداخله در سبک زندگی و انتخاب آن‎ها رخ داده و متاسفانه نوعی قطبی گرایی رخ داده است.

فکر می‎کنید اکنون همه چیز به وضعیت عادی بازگشته؟
یک قانون در ارتش وجود دارد که می‎گوید این صرفا مهم نیست که یک مکان را بدست آورید بلکه مهم‎تر آن است که آن را نگه دارید. به نظر می‎رسد که هم اکنون همین ذهنیت مطرح است.

به نظر شما کدامیک برای گردشگری در میدان تقسیم مفید‎تر است ، یک پارک یا یک مرکز خرید؟
بزرگ‎ترین کمبود استانبول در حال حاضر کمبود فضای سبز است. نبود فضای سبز برای گردشگری هم خوب نیست. گردشگران همیشه جذب مکان‎هایی می‎شوند که بتوانند اندکی بهتر نفس بکشند. پارک‎ها از بخش‎های مهم و بنیادین در شهرها هستند. متاسفانه در استانبول گرایش غالب بیشتر به سود انباشت بتن است تا فضای سبز !

استانبول تاچه حد در آزاد شدن از این عوارض منفی سرعت عمل دارد؟
برخی مسائل تاثیر منفی در خارج از کشور داشته‎اند. باید توجه کنیم که سفر و صنعت گردشگری تنها بازدید از مسجد‎ها و کاخ‎های تاریخی حین اقامت در یک هتل نیست. گردشگری درعین حال همه امور زندگی و ساده‎ترین مسائل جاری، همانند خوردن و نوشیدن و تمام جنبه‎های زندگی مردم را دریک کشور را که از آن بازدید می‌کنید، در بر می‎گیرد. پس شما هم می‎توانید بردو باخت درمسابقات و موضوع ساده‌ای چون ناهار خوردن را با هم مرتبط کنید.

تصویر ترکیه را پس از حادثه گزی تپه چه طور ارزیابی می‎کنید؟
درحال حاضر نشانه‎ها مثبت است . ما امیدواریم سال نو آینده بیشتر از پیش مورد انتخاب گردشگران قرار بگیریم.

منبع: خبرگزاری میراث فرهنگی

مرتبط با:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *